Bij Na Regen komt Wijn zijn we altijd op zoek naar nieuwe ontdekkingen in de fascinerende wijnwereld. Recent vroegen we via Facebook en Instagram wat jullie willen weten over biologische wijnen. Met jullie vragen op zak gingen we langs bij Eric Nederstigt van Grape āNā Green (importeur en verkoper van biologische wijnen).
First things first: wat maakt een wijn biologisch?
Gebruik van pesticiden en andere chemicaliĆ«n is niet duurzaam en ook niet gezond voor mens en dier. Voor het gebruik ervan bestaan allerlei regels, maar er zijn ook regels voor toepassen van meerdere middelen naast elkaar. In de wijnbouw kun je dus in principe meerdere pesticiden gebruiken, mits je overal onder de norm blijft. Toch zien we gelukkig steeds vaker biologische wijnen in de winkels. Maar wat maakt een wijn biologisch? Eric Nederstigt: āBiologische wijnen zijn gemaakt van druiven die zijn geteeld zonder het gebruik van synthetische pesticiden, herbiciden en kunstmest. Deze werkwijze is beter voor de bodem, het water en de biodiversiteit. Er wordt soms wel gebruikgemaakt van natuurlijke compost en technieken zoals wisselteelt om de bodem (extra) gezond te houden. Tijdens het maken van een biologische wijn worden bovendien, anders dan bij conventionele wijnen, maar heel beperkt sulfieten toegevoegd. Door te kiezen voor biologische wijnen ondersteun je dus wijnboeren die zich inzetten voor milieuvriendelijke en verantwoorde landbouw. Sommige wijnboeren gaan overigens nog verder. Die grijpen nauwelijks in en gaan uit van de kracht van de wijngaard zelf. Vaak worden hier de oogsttijden ook aangepast aan de stand van de zon en de maan. Ze noemen dit ook wel biodynamische wijnbouw. Tenslotte heb je ook nog de natuurwijnen. Bij deze wijnen grijpt de wijnboer nog minder in en wordt er ook niet gefilterd of geklaard. Resultaat: troebele wijn met een ander smaakprofiel.ā
OkƩ, helder! Maar hoe zit het met de smaak?
Kun je het verschil proeven? Absoluut, volgens Eric! āOmdat er geen synthetische pesticiden en herbiciden worden gebruikt, bevatten biologische wijnen minder chemische residuen. Dit zorgt voor een zuiverder en expressiever smaakprofiel. De natuurlijke groeiomstandigheden en traditionele productiemethoden versterken dit nog eens extra.ā
Welke biologische wijnen moeten we deze zomer echt proberen?

āBinnen Europa bieden landen zoals Frankrijk, ItaliĆ«, Spanje, Duitsland en Oostenrijk prachtige biologische wijnen aan. Europese wijnmakers zijn vaak gepassioneerd en ambachtelijk ingesteld, wat resulteert in hoogwaardige, unieke wijnen,ā vertelt Eric. āGrape āNā Green koopt daarom ook alleen unieke biologische wijnen uit Europa in. Nooit massaproductie, altijd vakmanschap en unieke smaakprofielen. Deze zomer zou ik zeker onderstaande wijnen van drie verschillende biologische wijnhuizen eens proberen. Erg benieuwd wat jullie ervan vinden!ā
De lichte en smaakvolle LāEscattes Les Parcelles Blanc (AOC Languedoc) van Domaine de l’Escattes. Leuk feitje: de schapen grazen hier tussen de wijnranken – ⬠10,95 euro.

De Viognier van Pierre & Nico (Languedoc) met aroma’s van steenfruit en hints van vanille en kruiden. Extra leuk: Pierre & Nico bieden wijnen in lichte flessen met suikerriet-etiketten, geen overdekkende capsule en FSC-gecertificeerde kurken – ⬠10,95 euro.

De verleidelijke en levendige Vega de Tera Sitrama Rosada Vegano āIgnisā van wijnhuis Bodegas Vega de Tera (Castilla y Leon) – ⬠8,95 euro.

PS: Hoe herken je een biologische wijn in de winkel?
Biologische wijnen moeten gecertificeerd zijn door erkende organisaties om als biologisch verkocht te mogen worden. Je herkent ze aan een certificeringslogo op de fles, vaak aangevuld met termen als ābiologischā en/of āorganicā. Zo weet je dus zeker dat je een verantwoorde keuze maakt! Dat neemt overigens niet weg dat andere wijnmakers niet ook heel goed bezig kunnen zijn. Het laten certificeren van een wijn kost ontzettend veel geld waar niet iedere wijnmaker het budget voor (over) heeft.